Specifieke koolhydratendieet

Niet een dieet om af te vallen deze keer. Het specifieke koolhydratendieet is een dieet om de onbalans in je darmen te herstellen. Op zich zul je als bijeffect mogelijk best afvallen omdat ook hier weer een heleboel koolhydraten uit je voeding worden weggehaald.

Oorspronkelijk is het dieet bestemd voor mensen met een darmprobleem. Enkele voorbeelden zouden kunnen zijn; spastische, prikkelbare darm, ziekte van Crohn, winderigheid. Volgens de bedenker worden een aantal van de bekende darmaandoeningen veroorzaakt door bacteriën die zich in je darmen bevinden. Deze bacteriën doen zich tegoed aan het eten wat jezelf tot je neemt, maar niet geheel wordt verteerd. Hierdoor ontstaan dan klachten als boeren en winderigheid bijvoorbeeld. Door deze bacteriën uit te hongeren zouden een heleboel klachten kunnen verdwijnen.

Dit betekent in de praktijk dat je geen brood, crackers, koek, rijst, pasta, aardappelen, maïs, suikerhoudende en melkhoudende producten meer mag eten. Uiteraard zijn er nog genoeg producten die je wel mag hebben, zoals fruit, vlees, vis, groenten, noten, plantaardige oliën, honing, kaas en zelfgemaakte yoghurt. Dit klinkt een gemiddeld mens erg zwaar en ook ongezond in de oren. Dus denk altijd na voordat je aan een dergelijk dieet begint. Overleg desnoods met je huisarts of diëtiste.

Wil je meer informatie over dit dieet of de gehele lijst met producten die je wel of niet mag hebben kun je het internet op gaan of een boek hierover kopen. Indien men zich vervolgens erg streng aan het dieet houdt, kunnen een heleboel klachten verminderen of verdwijnen. Maar bij de eerste de beste misstap als een koekje krijg je onmiddellijk de klachten weer terug.

Tags: ,