Zonedieet

De uitvinder van het Zonedieet, Barry Sears is van mening dat je voedsel moet zien als medicijn voor je lichaam en niet als iets om honger mee te stillen. Het dieet is daarom gebaseerd op uitsluitend twee soorten voedsel : natuurlijke koolhydraten en proteïnen. Deze vind je vooral in groente, fruit en vezelrijk voedsel. Door de juiste verhoudingen tussen koolhydraten, proteïne en vet ( 40-30-30 ) te eten komt je lichaam in balans en slaat het geen vet meer op.

Eigenlijk mag je gewoon alles eten, maar brood, pasta en aardappelen mogen niet meer dan een kwart van de dagelijkse koolhydraten zijn. Cafeïne is niet echt verboden, maar wordt wel afgeraden omdat dit een hongergevoel op kan roepen. Naast dit dieet wordt geadviseerd om aanvullend visolie met Omega-3 tot je te nemen. Je moet gewoon de drie maaltijden per dag eten en daarnaast nog twee tussendoortjes als bijvoorbeeld fruit.
Naast het dieet zelf is bewegen een heel belangrijk aspect. Per dag moet je 2 verschillende soorten beweging doen. De eerste is uithoudingsvermogen, dus wandelen, joggen, fietsen enzovoort. De tweede zijn meer gericht op je spieren, dus echt buikspieroefeningen, been- en bilspieren trainen.

De eerste paar weken kun je een gewichtsverlies van 2,5 kilo halen. Naarmate je het dieet langer volgt zal de snelheid van het afvallen verminderen. Na verloop van tijd zal het ongeveer een pond tot hooguit een kilo per week zijn.
De meningen over dit dieet zijn erg verdeeld. Het zou goed kunnen zijn voor hart- en vaatziektes, diabetici en depressies. Aan de Andere kant is het zo dat je wel een heleboel voedingsstoffen uit je maaltijden haalt die je volgens veel voedingsdeskundigen toch echt nodig hebt.

Tags: , ,